dilluns, 16 de maig del 2011

INFORMACIÓ GENERAL

En aquest primer apartat trobareu una mica d’informació històrica sobre els diferents elements característics de la diada de Sant Jordi:


LA DIADA

Tradicionalment a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa vermella “com la sang” i un llibre. La diada també, té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s’engalanen amb la senyera.
És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors, també hi ha lectures de poemes o de fragments de llibres. Però sobre tot cal destacar l’ambient festiu que genera la diada.
Per altra banda, es realitzen Jocs Florals a les escoles, activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s’afegeixen a l’agenda cultural.


* Per més infomració consultar a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Diada_de_Sant_Jordi




SANT JORDI

Sant Jordi és el patró de diversos territoris i nacions, entre els quals hi ha Catalunya.
A Catalunya, comencen a estendre's les llegendes segons les quals sant Jordi intervé en batalles al costat de comtes catalans.
El fet que Sant Jordi sigui el patró dels cavallers a la Corona d'Aragó es deu a l'ajut que va donar el sant al rei Pere I d'Aragó. Segons s'explica, l'esmentat rei va guanyar la batalla d'Alcoraz que va implicar la reconquesta d'Osca contra els sarraïns després que aquest invoqués el sant. Per a agraïr la gesta, el rei va nomenar-lo no només patró de la cavalleria sinó també de la noblesa de la Corona D'Aragó.
La història per la qual és conegut el sant arreu del món és per la mort que va provocar al drac que pretenia menjar-se Cleodolinda, una preciosa donzella. Conta la llegenda que Sant Jordi era un soldat romà nascut al Pròxim Orient i és el gran protagonista d'una gran gesta cavalleresca que se situa a Líbia. Tot i això, certa tradició catalana la creu esdevinguda a la població de Montblanc.

* Si voleu conèixer altres històries del cavallar Sant Jordi, consulteu a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Jordi



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada